Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

diumenge, 9 de desembre del 2007

Ensemble, c’est tout



Junts, res més.
Amb aquest senzill títol i els preciosos ulls d’Audrey Tautou, Claude Berri ens ha fet gaudir d’una sessió de cinema inoblidable. Em podreu retraure que tinc feblesa pel cinema francés, que la Tautou és més Amélie que mai —malgrat haver passat per El Codi Da Vinci—, però és que quan al darrere hi ha una novel·la tan potent com l’homònima d’Anna Gavalda, que s’aparten els ianquis i els seus xiripitiflàutics efectes (o defectes?) especials, que no aplegaran mai a la profunditat de l’epidermis que aquest cinema europeu assoleix.
A Ensemble, c’est tout trobem, a més de la indecisa Camille que interpreta la Tautou, el guaperas Guillaume Canet en el paper del carota redimit Franck, un “sociétaire de la Comédie Française”, Laurent Stocker, en el paper del fill de família d’alta nissaga de nom Philibert, que malviu venent postals i que aconsegueix superar la seua tartamudesa per poder dedicar-se al teatre. I la iaia Paulette? Françoise Bertin en broda el paper.
Imagineu-vos-ho: tots junts accidentalment a una mateixa casa, amb els seus malentesos, amb les seues contradiccions i les seues tristes històries a l’esquena...
No patiu, o siga patiu però amb esperança, perquè tot acaba bé.
De la música, ben conjuntada per Fréderic Botton, jo en destacaria, per la seua capacitat d’evocació, un tema que no sé si ha decidit el nom de la velleta protagonista, o ha estat a l’inrevés. Paulette apareix a la lletra de “La bicyclette”, en veu d’Yves Montand.
I de la fotografia d’Agnès Godard? Aconsegueix la foscor del pis quan cal, la llum del jardí de ca la Paulette... com si l’espai fóra un personatge més.
Afanyeu-vos si la voleu veure perquè fora dels Europa Cinemas, no sé si a la cartellera estarà massa temps encara.
I ja em direu què us ha semblat.