Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

divendres, 15 de febrer del 2008

Subsi-diaris




Els mitjans de comunicació a la Vall d’Albaida (II)
La premsa diària en paper


En sentit estricte, premsa diària de la Vall d’Albaida, impresa en paper, no n’hi ha.
Hem de recórrer a l’invent de la premsa intercomarcal, a l’acostament fet, en primer lloc pel Levante-El Mercantil Valenciano, idea que ha sigut també assumida per Las Provincias.
Ambdues edicions intercomarcals abasten, a més de la nostra comarca, la veïna de la Costera, i una altra veïna d’aquesta, la Canal de Navarrés. Les denominacions ‘La Costera-la Canal-la Vall d’Albaida’, ja ens indiquen per on van els trets, amb quin ordre de prioritat juguen, i si en feu una anàlisi dels continguts no hi ha dubte: la Vall és subsidiària.
I si feu un tomb per les respectives edicions a Internet, no tindreu cap dubte: l’encapçalament és nomes ‘La Costera’. Aquesta simplificació, ben intencionada, resulta patètica quan a una notícia qualsevol sota l’epígraf de ‘La Costera’ apareix suposem ‘Llutxent’, hem de contindre la riallada, o mossegar-nos la llengua perquè, evidentment és una falsedat que només engreixa la veïna de dalt. I no fan cap intenció de corregir-ho. I, el que és pitjor, encara estem esperant que algun organisme com, ajuntaments, la Mancomunitat, o l’IEVA pose els punts sobre les is. Com si haguérem perdut la vista o, el que és pitjor, la dignitat.
Deixant ben clara la importància xativina en la nostra història, i els lligams de tot tipus existents, cal remarcar que una cosa és la història, i l’altra és l’actualitat econòmica, social i humana. La Vall d’Albaida i Ontinyent tenen una realitat actual que també hauria de pesar més mediàticament, ja que, al cap i a la fi, els mitjans han de ser un reflex de la realitat, més que no pas construir-ne una de diferent.
En primer lloc cal remarcar que aquesta agrupació artificial tricomarcal té un centre, Xàtiva, al qual es vol dotar d’un hinterland, més o menys interessat. Ni lingüísticament hi ha coherència: si la Canal és castellanoparlant i les altres dues comarques no, el producte és exclusivament en castellà, excepte si, quan apleguen festes i alguns ajuntaments o la Coordinadora d’Escoles en Valencià, posem per cas, es mullen i tenen la publicitat pagada.
Caldria preguntar-se per quin motiu s’ha optat per aquesta ficció tricomarcal, i no per les Comarques Centrals, ben cohesionades en els aspectes humans, geogràfics, lingüístics, econòmics, etc. La ratlla provincial, i les zones d’influència de Levante-EMV a la de València, i Información a la demarcació d’Alacant, malgrat l’exemple de Levante d’Alacant, marquen una frontera d’interessos mediàtico-econòmico-polítics que hi ha qui no té intenció de franquejar.
I de la resta de diaris?
Res de res: El País Comunitat Valenciana pren com a eix tot el País, igual que El Mundo i ara ABC. De Público, ni rastre encara d’edició valenciana.
I ben sovint només apareixem, només hi som notícia, quan passa alguna desgràcia. Que no em direu que no és una desgràcia ben grossa per ella mateixa.
Hem de ser realistes, i saber amb quin potencial comptem. I fer-ho valdre.
I com a ciutadans i usuaris de la premsa escrita en paper, potser només ens quede, i més tenint en compte que tropessem amb interessos econòmics i empresarials definits, fer una sistemàtica pressió humana, econòmica i política perquè la comarca tinga als mitjans el bocí que té en la realitat, i un tractament digne.
Aconseguir que les seus de les redaccions estiguen a Ontinyent seria un pas endavant que notaríem, i com a lectors, ens trobaríem més identificats amb aquests mitjans que, per altra banda hem de reconéixer que en passar a les edicions intercomarcals, ja han fet una passa clara cap a la descentralització.
A una comarca amb tanta salut en publicacions setmanals, mentre no apleguem a comptar amb premsa diària feta des d’ací, a l’estil d’El 9 Nou, o de Segre, podem continuar afirmant que mediàticament som subsidiaris.

5 comentaris:

Sergi Gómez i Soler "Carrasca". ha dit...

Ho som, de subsidiaris, i en tots els aspectes, i no només pel periodístic, és clar. La "vertebració comarcana" del Levante responia en un principi, com bé dius, a provocar un hinterland més o menys imaginari a una Xàtiva incapaç de crear-lo per si mateixa. Així es va crear/creure políticament amb el PSPV en el govern i així s'adaptà des del seu periòdic referència provincià. Però és que des de València estant, això ja els anava bé. Hospital a Xàtiva, creixent nombre de serveis centralitzats a Xàtiva... Era una manera cómoda també d'encabir una comarca com la Vall, llavors imaginativa, amb possibilitats variades que el temps s'ha ocupat de demostrar que eren il·lusions aquelles calentures i que som com qualsevol altre indret. A força de xativitzar-nos hem anat apartant-nos del Comtat i l'Alcoià, que malgrat les línies d'estupidesa provincial, és on ens calia convergir. Alcoi, fa temps que va dimitir també i no és ni l'ombra de la promesa que va ser, i Cocentaina i Muro ja tenen prou amb llevar-se els borrellons del propi melic. I donem gràcies que Xàtiva mateixa se'ns fa antipàtica i fosca des del malgovern a què la sotmet el senyor Rus. Altra cosa fóra trobar-la manyaga i atractiva, que tal i com van les coses, haguérem caigut de cap en els seus braços...

I pel que fa als periòdics, podeu comprovar això que dic en les edicions digitals. És molt més periòdic Información que no el Levante. Tracta molt millor les comarques, i els pobles i les seues informacions d'interés. La consciència comarcal tampoc no existeix. Com va a existir des de la burgesia alacantina? Tot es redueix a diverses capitalitalitats: Oriola, Alcoi, Elda, Dénia, Benidorm... però no faltarà mai la notícia de Villena, i la d'Ibi o la de Cocentaina i la Vila, i ben tractades, des d'un punt de vista molt més professional que no la dels enviats o residents que té el Levante i que no deixen de ser, per un servidor, tots uns herois. Del no res més fastiguejador arriben a trenar meravelles. Mal pagats, molt mal pagats, mal vistos perquè una cosa és el que envien i altra el que Xàtiva, Alzira, Gandia o qui siga publica. Sense recolzament tècnic ni editorial. Pràcticament free lance, meritoris i, insistim, amb contractes que són fem i que els politicastres ontinyentins, per posar-ne un cas, xafen com a fang quan millor convé...

Per això, més que no que ens vinguen bagatel·les sirèniques ni promeses editorials, preferisc quedar-me amb el sistema informàtic actual, però molt millor assentat i evolucionat. El fet dels blocs com el teu i l'existència de Vilaweb Ontinyent i d'altres com Ontinyent Digital (que durarà de Nadal a Sant Esteve, per obra i gràcia de qui tots sabem com actua a tall de mafiosa per aquestes muntanyes), potser és el futur.

Per cert, no creus que també és equivocació posar com a cognom del Vilaweb més proper "Ontinyent"?

Sergi Gómez i Soler "Carrasca". ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Colata ha dit...

Per a mi el nom havia de ser 'Vilaweb la Vall d'Albaida', i més si veus quin és el component humà que fem Vilaweb Ontinyent, i que naixem amb vertadera vocació comarcal.
El tema va ser molt discutit i, si ens volíem acollir al paraigua (magnífic, per cert) de Vilaweb, que ens facilitava l'edició, vam haver d'acceptar Ontinyent com a cognom.

DE TOT UN POQUET ha dit...

Subscric tot el que diu el Sergi, i sí açò del món en xarxa és meravellós (i jo no tinc encara adsl)...
A seguir i traure temps d'on siga...

RibesVal ha dit...

Altra mostra de subsi-diaris la podeu trobar al DOCV (Diari Oficial de la Comunitat Valenciana) del dia 2 d'abril de 2008. Allà teniu els periòdics "beneficiaris", els adjudicats per la Conselleria d'Educació, per a subministrar exemplars als centres públics d'ensenyament no universitari.
El joc està en veure qui està... i qui no està.