Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

divendres, 28 de març del 2008

Gràcies a InfoCompromís Montaverner comença a tenir més informació i opinió





Dispersa, sí. De distinta forma i manera. Però des de fa una mesada la ciutadania de Montaverner compta amb més vies informatives i d’opinió. I espere que, des de la pluralitat i el respecte, la gent siga capaç de participar i debatre sobre tots aquells temes que, com a poble ens afecten.
Amb el número 1 d’InfoCompromís, la formació Compromís per Montaverner va obrir foc la setmana abans de les eleccions generals del 9 de març de 2008. No hem fet més que complir una de les promeses —quina paraula més suada— electorals, i ja és una realitat: en paper, repartit per les cases, i penjat a internet, obert al món. Pel que fa al contingut, tal i com el podeu consultar, en aquest primer número, InfoCompromís fa un repàs als nou mesos de funcionament a l’ajuntament muntaverní, i s’hi fa una aposta clara “per l’honestedat i la decència”. A més, en l’article “Vés a esPAI no ens ofeguen”, es posa en alerta el veïnat de les distintes iniciatives urbanístiques agressives dels municipis del voltant, als límits mateixos del terme de Montaverner, com ara el PAI de la Solana, en Bèlgida, i l’hipotètic aeroport esportiu al Pla de Micena, en la Pobla del Duc. Informació a la qual la major part del personal no havia tingut accés, bé perquè els mitjans de comunicació oficials n’informen de manera dispersa, i, sobretot, perquè les visions crítiques són radicalment absents.
La resposta de la gent ha sigut molt positiva, senzillament perquè feia falta, perquè cal, com la pluja.
La resposta política no ha estat a la mateixa alçada, ja que per tota contestació, a banda de l’habitual xerrameca malintencionada de bars i escoltets amb mala folla promoguts per qui no trau mai la cara. Resulta patètic que, amb tots els mitjans econòmics de què presumeixen els partits “majoritaris” gràcies a la Llei d’Hont, PP i PSOE s’hagen limitat a llançar sengles pamflets.
El pamflet del PP, en el blau camisa que els identifica, en bilingüe (tot un èxit, encara que siga traduït per una màquina), i repartit l’11 de març, una vegada coneguts els resultats electorals, semblava que “Amb la veritat per davant” anava a respondre a tots els dubtes existencials que patim els muntavernins. Curiosament posen entre cometes paràgrafs que no apareixen literalment al text d’InfoCompromís, encara que se senten ofesos (apleguen a dir “mentir descaradament”, ells, que sabeu que són de paraules grosses). Pense que haurien d’estar ofesos per la inèrcia i negativitat de la gestió dels seus regidors, a ells és a qui els votants de la dreta local els ha de demanar explicacions. També cal que aprenguen a mesurar molt millor les paraules —que no estem ja en campanya electoral!— perquè els fets que ells fan, dels quals n’hi ha actes que ho testimonien, són uns, i el que diuen “de pamfletet” (o “de boqueta”) és un altre món. Al final del pamflet no responen a res, però, en compte d’agrair que la presència de CpM els haja permés rebre tota la informació de tots els temes, en una mostra de prepotència s’atreveixen a exigir al representant de CpM “que prenga una decisió, ja!” És un ultimàtum? O una mostra de nerviosisme? Senyores i senyors del PP, més trellat, i a treballar, que falta vos fa.
Pel que fa al PSOE, han preferit esperar a passar les festes de Sant Blai per repartir el seu pamflet, quan Pep Sanchis ha marxat al Sàhara per atendre el projecte solidari en què participa, supose que en un intent de minimitzar la reacció de l’esquerra. Supose que encara no se n’han adonat que CpM és un projecte plural i col•lectiu, i no personal. Millor dit, el pamflet de l’alcaldessa, perquè el partit com a tal no diu res, només posa el logotip al peu del fullet.
M’alegra que afirme allò de l’honestedat, etc., però, Belén, no puc estar d’acord en què les coses no es puguen dir en un butlletí, quan el que molts pensem és que des de la institució cal promoure que això i més, amb respecte i responsabilitat, es puga dir des d’un butlletí municipal, en un terreny neutral de participació de tots i totes.
La frase més aclaridora, perquè la resta del text vol ser institucional com si es tractara d’un programa de festes, és la que diu “A nivell personal, dir-vos també que no estic condicionada per ninguna persona ni per cap partit, sols em dec a la voluntat majoritària dels ciutadans del meu poble”. Dona, de la primera part me n’alegre, especialment si és veritat almenys a partir d’ara. De la segona, quan dius que no estàs condicionada per cap partit, em sembla preocupant, perquè t’has presentat sota unes sigles, no en uns jocs florals a nivell particular.
De tota manera, com veieu, InfoCompromís ha fet que el panorama esmorteït de la política local muntavernina comence a alenar. Però hem d’eixir de la Unitat de Cures Intensives informativa i d’opinió que, com una sequera implacable, veníem patint els darrers anys. I ja és hora de regar la ment!