Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

diumenge, 31 d’agost del 2008

Llums i foscors a la retreta de Montaverner 2008






Aquest divendres 29 d’agost Montaverner acabava les seues festes de 2008 amb la retreta dels moros i cristians, ja que, els festers inexistents d’enguany no hi van poder participar.
Tal i com podreu comprovar al reportatge fotogràfic que he penjat, la crítica ha anat de ple a coses locals, sense perdre de vista les referències foranes d’alguns dels temes. Per a mi, el millor de la nit, les crítiques d’àmbit muntaverní. I, no ho amague: Boniquets i Tuaregs Dones s’emporten la palma, encara que els Morotunos enguany s’ho han treballat també de debò. M’ha desagradat, també ho he de dir, la posada en escena dels Taverners, amb insults innecessaris i tot. Semblava que més per divertir al personal i divertir-se, “anaven de pet”, com sol dir-se. Un regonet i madurar un poc els fa falta.
Els Boniquets, la primera comparsa cristiana en desfilar, sota el lema “Cuéntame cómo pasó... y la historia se repite. Montaverner fa 30 anys”, va caricaturitzar la situació política a l’ajuntament, recordant un altre episodi d’aquella època, amb foto de la burla que ells ja en feren d’allò. Potser sobraven algunes paraules grosses, però s’ha d’entendre que en tota representació satírica els valencians no hem de perdre l’humor, encara que no siga “políticament correcte”.
‘Contra la inseguretat i la corrupció, SuperConquer en acció’ va ser l’encapçalament dels Conqueridors, amb crítiques a un robatori patit pels Morotunos.
Les Cides s’hi van disfressar de pirates amb ‘La perla negra’, no entenc molt bé quina gràcia té això.
Els darrer cristians, els Taverners van criticar la inexistència de festers enguany, i les errades en el programa imprés amb una pancarta que resava ‘Com el llibre de festes anunciava, ací està l’acte que s’esperava’.
Les comparses de moros, encapçalades pels Morotunos, amb ‘Cementeri Circuit F-1 Montaverner’, representaren una cursa de bòlids com la que alguns jovenets fan als nous carrers recentment asfaltats al voltant del cementeri.
Un drac xinés gegant servia per representar als Al-Zaraques les recents olimpíades de Beijing, amb les corresponents participants en gimnàstica rítmica.
La comparsa Buila, disfressada amb pijames i camisons, convidava a dormir amb música dels Lunnies i un rètol que deia ‘Ai,... la joventut de hui en dia!’
La crítica a la il•luminació, amb leds per estalviar, va ser l’eix central que la comparsa Tuareg Dones va dur a escena, amb la pancarta ‘S’hem quedat despagaes d’estes festes apagaes’.
I per a tancar l’acte, un espectacular autobús de dos pisos va servir a la filà Tuaregs per mostrar tot de simbologia espanyola, banderes i foto amb els seus components vestits amb les samarretes de la selecció espanyola de futbol.
I res més. Això ha sigut la retreta d’enguany i com l’he vista jo.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

taverner: respete que no t'agrade la posada en escena a la retreta. Ara, crec que noms com eno sal de frutas, cacau i tramús, rio, dolores fuertes de barrigas, etc, no son insults. Sols era per posar-li gràcia al tema i fer divertir a la gent, al igual que es vam divertir nosaltres.

enhorabona per el blog i gràcies per publicar les fotos, ja que aixi podem repasar les festes.

Colata ha dit...

Hola, taverner.
M'agradaria que vos llevàreu eixe vici de no signar els escrits, que no passa res.
Per cert, quan dic això dels insults és perquè vaig sentir algun que altre malnom. Que no fóra la intenció de la filà, potser, que a algú se li'n va anar la llengua, també... però fins i tot per a fer crítica satírica s'han de medir les paraules...
Celebre que vos agrade el bloc.

Anònim ha dit...

Les Cides informen de la gràcia de la seua retreta:

Hem patit TRES robatoris per part del nostre veí Quique ( el perlita ). Sabem que va ser ell, ja que ell mateix així ho va comunicar a certa comparsa del poble.
Per aquest o per aquests motius vam decidir ixir d'ell a la retreta sota el lema (per cert, ben fotografiat per vosté): "EL PIRATA DE LES CIDES, LA PERLA NEGRA".
També vam traure a la retreta tot allò que ens va robar: microones, minicadena, altaveus i prou beguda.
Per últim, donar-te l'enhorabona pel blog i esperar que ara et faça més gràcia la nostra retreta. Gràcies!!

Anònim ha dit...

Espero que escribir en castellano no sea un problema para tí y que esto se publique ya que no se escribir en valenciano.hay que ser tolerante y dejar que todos se expresen a su modo. creo sinceramente que no se puede criticar a una comparsa sin antes saber lo ocurrido en ella, como es el caso de la comparsa cides, puesto que yo no soy miembro y sí sabia de los robatorios que han sufrido por un "individuo" del pueblo.
primero, uno se informa, puesto que como no vives en el pueblo no sabes todo lo que en él ocurre y, por último, se opina. es simplemente un consejo que te doy.

Colata ha dit...

Crec que dir, quan jo vaig dir "Les Cides s’hi van disfressar de pirates amb ‘La perla negra’, no entenc molt bé quina gràcia té això", vaig expressar senzillament el meu desconeixement. Només això. Potser si l'explicació haguera sigut tan aclaridora com la de l'anònim d'adés que comença "Les Cides informen... ".
Jo recorde que algun any les comparses han repartir algun fullet on estava l'explicació. Enguany no ho ha fet cap. Vull dir, que el públic, siga de fora o de dins, no té perquè estar sabedor de cadascuna de les anècdotes. Cal posar-se en la pell del públic que mira, i fer-li-ho comprensible.
Gràcies per participar, i si aquest humil bloc serveix per a millorar la festa, per mi, encantat.

Anònim ha dit...

Jo visc en el poble, i no m'havia enterat, ni del robatori de les Cides, ni de les carreres del cementeri. I de les meues amigues pocs ho sabien...

Anònim ha dit...

En primer lloc, al igual que el meu company Taverner, vull agrair-li la possibilitat que brinda als muntavernins/nes d’expressar-nos lliurement a la xarxa, donat que no ho puguem fer a la web oficial de Montaverner, i donar-li l’enhorabona per aquest bolg.
El motiu d’aquest escrit és la meua disconformitat en el seus comentaris: “anaven de pet” i “Un regonet i madurar un poc els fa falta” perquè crec que estan fora de lloc i això per a mi si que és insultar i no el que vam fer nosaltres en la retreta. Un regonet? Madurar un poc? Si, segur que vostè que no viu al poble ens coneix a la perfecció te potestat per a encasellar-nos i clavar-nos a tots en el mateix sac. Això si que es una falta de respecte que sobra. La nostra intenció no era altra que divertir-nos i divertir intentant no ofendre ningú i no tinc ningun dubte de que ho varem aconseguir. De totes formes, demane disculpes en nom de tots els Taveners a tots aquells que es sentiren ofesos.
Canviant de tema i referint-me a la critica pura i dura m’he adonat que no ha fet cap referència, no sé si voluntària o involuntàriament, a la pancarta que resava: “Amb tanta ‘e-moció’ els festers no han anat ni a la presentació”.

Moltes gràcies. Rafa.

Colata ha dit...

En primer lloc, Rafa, o el "seu" veí taverner, gràcies per participar i per signar, cosa que és d'agrair. Supose que, si tal i com manifestes, no hi ha intenció de molestar, crec que hauràs d'entendre que tampoc és la meua intenció. No vulguem filar tan prim. Tampoc puc comentar totes i cadascuna de les frases o pancartes, que no per ser massa extens vull avorrir al personal, sinó fer una ressenya, i un àlbum de fotos que resulta més il·lustratiu, no? Que ja voldria jo que els mitjans de comunicació ens feren més cas als muntavernins del que ens fan.
Per això he insistit en una altre post que quan les filaes repartien fullets explicatius a la retreta, tot estava més clar i, a més, la gent es podia riure amb més coneixement de causa. És un suggeriment ja que, com que ha donat bon resultat, no s'ha de deixar perdre.
I si, de fet, he obert aquest bloc és amb la intenció que la gent de Montaverner puguem parlar lliurement de les coses que interessen. I quan dic "gent de Montaverner" em referisc a totes les persones: les que només dormen, que només dinen, que tenen casa o que són i se senten del poble, estiguen de pas o no isquen de casa i no s'assabenten de les coses que passen. Tots no poden saber-ho tot, no creus? I més, ara que la tecnologia ho permet, crec que és molt interessant que la gent puga participar en blocs com este de Colata.
Com podràs comprovar al Maploco que he instal·lat( i jo estic sorprés també) ens visita gent de ben lluny, fins i tot de l'estranger. Serà perquè les coses que fem a Montaverner interessen, no?
Res més, gràcies per llegir i participar en Colata i fins a l'altra.