Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

divendres, 7 de novembre de 2008

Món.doc: una finestra de Montaverner oberta al món


Poques vegades Montaverner podrà aparéixer, per mèrits propis, als mitjans de comunicació de més enllà del riu Xúquer. Ara, a finals de novembre, s’obri una finestra al món. I al bell mig de la Vall: és la 1ª Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner, Món-doc.
No vos he de dir com crec d’important que el nostre poble es convertisca en referent d’un esdeveniment tan important, i que la magistral iniciativa de Catherine Ulmer, s’haja pogut plasmar en aquesta primera edició. Tal i com podeu ja llegir al programa, el llistat de directors de reconegut prestigi internacional, i la resta d’esdeveniments que acompanyen les projeccions, no deixen lloc a cap dubte: Montaverner aspira a marcar una fita importantíssima en el tan desconegut com necessari món del documental.
Quan Catherine va presentar la proposta, va ser recollida amb entusiasme per Compromís per Montaverner al seu projecte electoral com cinema infantil. Gràcies a això, i al fet que Pep Sanchis, el regidor de CpM que va engegar Cultura en aquesta legislatura, es va posar en marxa el projecte. I una vegada amb molta de la feina enllestida, els daltabaixos al si de l’equip de govern no han interferit en el que havia de ser el desenvolupament normal de la iniciativa.
Ara, l’equip que encapçala Catherine, amb Emili Juan i Maria Àngels Moreno a les màquines, pot començar a alenar, en veure fet realitat un projecte que molts pobles i ciutats de majors pressupostos i majors aspiracions voldrien fer seu.
No vull estendre’m més ara, perquè en tindrem ocasió de parlar-ne llargament, però vull remarcar que, a banda de les projeccions, autèntic moll de l’os de Món.doc, hi ha dues iniciatives que aprofundeixen en els aspectes pedagògics de l’esdeveniment. Perquè cal educar l’espectador donant-li les ferramentes necessàries per entendre el complex univers de l’audiovisual. Em referisc per un costat al 1r Jove Taller Documental, impartit per Catherine Ulmer i per Pedro Jiménez, centrat enguany en el medi ambient. I, per altra banda a les jornades “Cinema i educació” del CEFIRE d’Ontinyent-la Vall d’Albaida , i orientat al professorat valldalbaidí.
Quina sort tenim de poder aprendre de mans tan sàvies.
Aprofitem-ho i assistim!
Ah, per cert, en l’organització cal destacar la nova Associació Cultural “Salvem el Cine”, de la qual també en tindrem ocasió de destacar el que ens proposen.