Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dilluns, 12 de novembre de 2007

Montaverner, amb Jaume I, al calendari de l’IEVAMontaverner tindrà l’orgull d’acollir un dels actes de major transcendència comarcal, i amb un significat valldalbaidí com cal: l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), té previst presentar el proper divendres dia 16 de novembre l’edició de 2008 del seu Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia. L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Montaverner, a les 7’30 de la vesprada, al Carrer Nou.

Una cosa: els amics que ho desitgeu; després de la presentació, estem preparant un soparet allí mateix. Si voleu venir, aviseu-nos abans del dijous, val? A veure els blocaires si s'apunteu! I els lectors, i els comentaristes...
Podeu adreçar-vos al bloc Esclafamuntanyes, del bon amic Sergi Gómez, un dels artífexs de la mampresa.


I tot seguit, la nota de premsa:

El Calendari arriba enguany a la seua huitena edició i s’ha convertit en l’obra més esperada de les que publica anualment l’IEVA, pel seu contingut informatiu, sempre atractiu i sovint sorprenent. Enguany, com en les edicions anteriors, ha estat dirigit per l’etnògraf Sergi Gómez i Soler amb la redacció i creació també de Daniel Alfonso i Ximo Urenya.
Potser la novetat més cridanera és la nova maquetació, que és obra del prestigiós cartellista i dissenyador bocairentí Vicent Ramon Pascual, i la presència de dibuixos de l’autor ollerià Jordi Albinyana per il·lustrar les receptes que ha preparat Casimir Romero i que recullen menjars propis de les persones nouvingudes d’arreu del món i que ara ens són veïns a la nostra Vall.
Després que el Calendari de 2007 commemorara el 300 aniversari de la Batalla d’Almansa i la pèrdua dels Furs valencians, l’IEVA ha cregut convenient el seguir emprant el seu calendari per difondre i rememorar fets històrics d’interés per a la nostra comarca. És per això que el Calendari de 2008 està dedicat al rei en Jaume I, ara que s’acompliran dels 800 anys del seu naixement, i també al dos-cents aniversari de l’inici de la Guerra del Francés. Així mateix, el Calendari acaba també un cicle, perquè amb la publicació de fotografies i textos sobre les festes de poblacions com ara Benissuera, Bufali, Carrícola i Rugat, ja han aparegut referenciades en ell la totalitat de poblacions valldalbaidines.
Es segueix també amb la publicació dels diferents escuts dels nostres pobles, dites sobre uns i altres, refranys que fan referència als mesos i tota la informació diària que han fet del Calendari un element imprescindible en les cases, tendes i oficines de la Vall.
A més, s’inclou una sorpresa ben interessant. L’esbós de mapa que el botànic Cavanilles va dibuixar, des del Benicadell estant, el 1793, i que inclou tota la Vall d’Albaida, el Comtat de Cocentaina i les serres de la Marina, i que ha estat cedit a l’IEVA per la Biblioteca del Jardín Botánico de Madrid, i que s’acompanya per un text interpretatiu de Joan F. Mateu, professor de la Universitat de València.
Es clou el Calendari 2008 amb un homenatge de l’IEVA per un dels nostres personatges més estimats, el cantant Paco Muñoz, que ha anunciat que es retira dels escenaris durant aquest any que vindrà, un any ben complicat per cert, perquè la Pasqua cau molt prompte i això fa que les dates de moltes festes tapen altres i com que hi ha un dia més... Tot ho trobareu ben pautat i explicat en un calendari renovat estèticament i ampliat en els seus continguts. A partir del divendres 16, l’IEVA el posarà a la disposició de tots els veïns i veïnes de la Vall.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La veritat es que ha estat molt be la presentació....jeje...vinga un abraç i a vore si ens tornem a juntar els blocaires..jeje