Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dijous, 1 d’octubre del 2009

Desperta, ferro!, que torna la censura


En vespres del 9 d'octubre hi ha pobles valencians, com el nostre Montaverner, en què l'efemèride se celebra amb la dignitat que mereix la data. Mireu, sinó, el cartell i els actes previstos per aquest cap de setmana.
Per contra, al Cap i Casal (d'on?), l'autoodi es converteix en ridícula censura. Ho dic perquè un bon amic em fa arribar un escrit que ens mostra una vegada més en mans de qui estem, i quina mena de malintencionats ignorantòfils ens governen a hores d'ara, entre corretges i tratges.
Us el reproduïsc íntegrament perquè l'assumpte té substància:

"Els temps de la censura sembla que tornen, hui que començava un mes d’octubre com un altre i el Cor de la Generalitat preparava el concert de commemoració de la conquesta de València per part de les tropes de Jaume I amb la partitura del compositor Ruperto Chapí “Roger de Flor”, els cantants de l’esmentat cor han rebut ordre per part de la direcció del Palau de la Música de canviar totes les mencions de CATALUNYA i poble català que figuraven en ella. La peça del compositor de Villena, composta originàriament en italià, conta les peripècies de la Companyia Catalana dels Almogàvers per terres Gregues, la traïció de l’emperador Andrònic i la mort de Roger de Flor, cap dels famosos guerrers al servei de la Corona d’Aragó. Així on la partitura posa “protege tu las armas del pueblo catalán” ha canviat a “protege tu las armas del pueblo aragonés”, en “Cataluña no consiente tal afrenta, ni Aragón” ja no es podia repetir la referència a Aragó, doncs ben fàcil “pues Valencia no consiente tal afrenta, ni Aragón”... i així en les moltes vegades que es fa referència a Catalunya o els catalans. Sembla que la història i les partitures es poden fer i refer al gust del consumidor, segurament ara caldria tornar a batejar als almogàvers com la Companyia valenciana d’Almogàvers, i el seu conegut crit a la lluita “Desperta ferro, Sant Jordi, Aragó, Aragó” per la Mare de Deu dels Desemparats, Sant Josep o Sant Vicent. És més, caldrà buscar pels antics comtats de Grècia alguna referència a les Falles o si tenen la paella en la seua tradició culinària.
Agafem-ho amb humor perquè la veritat és que donen ganes de plorar, estime amb locura aquesta terra però de vegades m’entra una vergonya...
P.D.: Ja posats, podríem també canviar-li la nacionalitat a Jaume I, és intolerable que siga un rei català...

DESPERTA, FERRO!!!"