Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dimecres, 22 d’agost del 2007

15 d’agost de 2007



Més de tres-cents quilòmetres d’anada i uns altres tants de tornada són una bona panxada, però la capital d’Àustria s’ho val. I l’autopista és gratuïta.
Hi ha tant per veure que la visita només ens serveix per constatar que cal vindre amb temps i gaudir-ne pausadament d’aquesta grandiositat, del seu cosmopolitisme. Un negre, en un perfecte anglés, ens orienta cap al centre. Després, amb un mapa aconseguit a l’oficina de turisme, on ens atén ben amablement una espanyola, ens podem orientar magníficament per aquella grandiositat imperial. No s’hi pot descriure en aquestes poques ratlles.
Uns indis mexicans es manifesten davant la catedral comparant el seu genocidi amb el que va provocar Hitler.
Veiem de lluny una altra manifestació multitudinària, que talla tot el centre de la ciutat. I tastem unes delicioses (no m’ho puc creure!) salsitxes. Unes més rogenques, amb formatge fos i calent dins, i unes blanquetes, un poc coentes. Són les primeres que mengem en el nostre viatge i no tenen res a veure amb les salsitxes de Frankfurt que ens venen a casa nostra.
Gaudim de la gespa del jardí Mozart, i camegem i suem, perquè els termòmetres van aplegar als 32ºC. Quan tronem de Belvedere, la residència imperial d’estiu, que està a un parell de quilòmetres del palau d’hivern!, no ens estalviem d’arremullar-nos a una font, on la ventada (calenta com les nostres ponentades) fa que l’aigua ens esguite i refresque.
Catedral, esglésies, palaus a tort i a dret, estàtues amb retocs daurats, jardins, el traçat de l’urbs, cavalls i carros de passeig, museus, gent, gent, gent,... i diaris a 2,25 euros!
La lectura d’El País ens torna a una realitat de la qual havíem desconnectat quasi totalment.
Una pista: la capital d’Àustria comença amb W en alemany.