Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dissabte, 1 de setembre del 2007

Montaverner acaba les sues festes amb la retreta





























































Amb el final del mes d’agost acaben també les festes de Montaverner. Els darrers actes han sigut el trasllat de la Mare de Déu de Loreto a la seua ermita de Colata, i la retreta dels moros i cristians, amb què les filaes s’acomiaden amb bon humor i crítiques fins l’any que ve. Els Boniquets, només amb dos dies de preparació, parodien l’incident de la caiguda del cavall d’un conqueridor a l’entrada.

A la retreta van participar els festers i festeres i les filaes de moros i cristians de la localitat. Mentre que els festers, com fan cada any ve essent tema reiteratiu, criticaven l’ajuntament, i fins i totals fotògrafs que cobriren els actes, les filaes muntavernines han posat amb més o menys encert davant del públic temes especialment locals que creuen d’interés.
Així, els Conqueridors presentaren la seua ‘Super disco Conquer’, amb la qual feien referència als problemes sorgits quan el veïnat els va arribar a enviar la guàrdia civil per les molèsties i sorolls sorgits els caps de setmana del seu casal, molèsties que ben sovint no són provocats per la comparsa, sinó perquè aquesta lloga el seu local per a comiats de solter i d’altres celebracions alienes.
Les Cides, fartes d’haver-se de canviar de local pels preus dels lloguers, han decidit posar en marxa la seua empresa de ‘Reformes i mudances’. Els Taverners presentaren la ‘I Marató Al-Aztació’, on criticaven que, quanta més calor feia en el poble, els càrrecs van fer traure el lleu als músics en una volta per tots els carrers.
Els Boniquets van parodiar la ‘Quadra de cavalls ‘El Mago de Coz’’, en referència a l’accident que va patir a l’entrada de mros i cristians un conqueridor en caure d’una egua de l’empresa Aladino, nom real del ramader alfarrasiner, que també els va servir per parlar d’’Aladí i la egua meravellosa’ o l’eslògan ‘Milloramb vespino queamb un cavall d’Aladino’. Cal destacar que aquesta comparsa cristiana només havia tingut un parell de dies per preparar l’escena.
Al-Zaraques va posaren escena el robatori de què foren objecte durant els dies de festa, quan uns desconeguts els arravataren un dels banderins de la filà.
Buila va escenificar un macro-botellot, amb moteros i controls d’alcoholèmia sui generis.
Les Mores Tuareg, aprofitant l’espot una coneguda marca de cervesa, es disfressaren per afirmar que ‘donde van, triunfan. Que quès?’.
Els Morotunos escenificaren una guarderia, per posar en evidència que davant l’alça de la natalitat, l’escoleta infantil del poble s’està quedant xicoteta.
I els Moros Tuareg van tancar la retreta amb una representació friki-esportiva de la sèrie de dibuixos ‘Oliver i Benji’.
I les festes de 2007 a Montaverner acabaren al polisportiu amb l’orquestra Antàrtida.

Fins l'any que ve!

2 comentaris:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Si han acabat i bé, doncs ja sols toca esperar l'any que ve... ara bé, al teu poble no ho sé, però crec que caldria repensar les festes... almenys en alguns sentits i en alguns pobles... però això ja és...

Colata ha dit...

...això ja són altres calces.
Espere que l'any vinent ja hi puga haver canvis, com dur música de la terra... I recuperar coses ben fetes, com era repartir un guió de l'entrada, posant qui ix, el que toca cada banda, introduir compositors de la Vall...
Jo també crec que s'hi poden millorar moltes coses, i no deixar-se dur per la inèrcia de les empreses d'espectacles.