Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dilluns, 7 de gener de 2008

Comparativa burocràtica (1)


Els darrers esdeveniments a casa nostra, amb el naixement de Guillem, m’han fet que haja hagut de passar per distintes administracions i organismes, i que us puga fer cinc cèntims de com de diferents són les maneres de funcionar dels diferents serveis públics a hores d’ara.
Si, per raons de feina, estic avesat a tractar amb la burocràcia educativa, ara m’he topat amb la sanitària, judicial i tributària. I hi ha fets i conclusions que poden resultar ben sucoses.
Sense ànim d’extraure’n generalitzacions, sí que podem fer-ne una mínima comparativa entre elles, a partir de la meua experiència personal d’aquests dies.

Sanitat
Quan aplega el moment del part, evidentment cal recórrer als serveis sanitaris. Abans, els darrers mesos, s’han intensificat les visites a metges generalistes, especialistes i mainaderes per tal que tot estiga el millor preparat possible. Si del servei i l’atenció humana només he de donar que les gràcies, una de les primeres coses que et crida l’atenció són les obres de manteniment i reforma, que conviuen en un difícil equilibri amb el funcionament normal de l’atenció a l’usuari. Sovint les ecografies s’han de fer a pavellons prefabricats —això que el conseller forense d’Educació, Font de Mora, no vol nomenar “barracons”—, o un dia l’accés a qualsevol planta s’ha de fer per llocs inversemblants, entre obrers, carretons i algeps pertot arreu. La impressió que se’ns queda és que tot està a mitjan fer, que no es dediquen suficients recursos econòmics i humans per acabar les coses el més aviat possible i estalviar molèsties als contribuents, que som la ciutadania que “religiosament” (o “civilment”, millor), i en temps i forma, paguem el que hem de pagar.
Ara, els cartells de propaganda, on s’anuncien no-sé-quantes habitacions i quiròfans xiripitiflàutics, sí que estaven ben visibles des d’abans de començar res.
En el nostre cas, la coincidència amb les vacances de Nadal i Cap d’Any, en l’únic que s’ha notat és que determinades proves (audiometries, etc.), no s’han pogut realitzar abans de donar l’alta a la mare i al nadó, per manca dels especialistes encarregats. Això fa que, amb posterioritat, hàgem de tornar per realitzar-les a l’hospital.
Del seguiment posterior immediat al Centre de Salut, la gestió i atenció de pediatres i mainaderes, l’atenció s’ha fet correctament, quan i com cal que siga.