Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dimecres, 16 de juliol del 2008

La tronada anava pegant-li voltes





Nuvolades tenebroses s’albiraven a Montaverner. Feia basca, però sense exagerar. Al final van ser quatre gotes, però ben plogudes. Llàstima que anaren mesclades amb terra i el resultat sobre els cotxes els va fer una llàstima. La tronada no va passar a majors, i els rellamps tampoc van fer acte de presència.
“De què parla este ara?”, us preguntareu.
De l’oratge?
Sí, clar.
Del darrer plenari de l’ajuntament de Montaverner?
També.

Aquest dimecres, a la una del migdia hi havia convocada sessió plenària de l’ajuntament muntaverní. Bona entrada de públic. Expectació per la situació en què estava el pati després de defenestrar el PSOE local Joan Calvo a les tenebres exteriors. Expectació per la nova composició de l’equip de govern. Expectació per veure si el PP continuaria veient els bous des de la barrera o saltaria a la plaça.
Al final s’ha imposat molt de trellat, llevat d’algunes paraules creuades, imprescindibles, per altra banda. Chornet, el portaveu socialista ha volgut marcar distàncies en voler parlar a Sanchis, del Compromís per Montaverner, de “Vosté”. Ho ha aconseguit parcialment.
Un rere altre, els punts del plenari han aparegut i, quasi amb la mateixa rapidesa, s’han aprovat, molts d’ells per unanimitat: una adjudicació provisional a l’empresa Clàssica Urbana d’Alzira, el Reglament dels Pressupostos Participatius —amb lleus modificacions del CpM per afavorir-ne la pluralitat—, la declaració de Montaverner com a municipi turístic, etc.
Amb la presentació de dues mocions, amb model prefabricat des dels respectius partits, PSOE i PP s’han llançat la Llei de Dependència a la cara. “Qué malo es Zapatero”, “Desastre de Llei”, “propaganda”, segons la dreta. “Ui què ràcana és la Conselleria de Cotino!”, segons el PSOE.
Chornet, molt hàbilment, s’ha volgut endur la sardina amb l’esquer del Centre de Dia, al qual la Conselleria de Benestar només aporta 80 dels 250 mil euros que costa mantindre’l. Després de moltes matisacions i puntualitzacions —amb les millores proposades per Sanchis, encarades a garantir la suficiència financera en la contractació del personal del Centre, en dotar d’un Pla o protocol municipal, a més de fer-ho saber al Síndic de Greuges, sindicats, associacions de discapacitats, etc.—, sis vots, sis, ho han tret avant. En contra, els quatre de la dreta, enrocats en la consigna emanada del partit.

A partir d’ací CpM s’ha endut la palma, ja que ha aconseguit, amb una bateria de mocions urgents, focalitzar la major part de l’atenció i de les energies del plenari. Amb un Chornet, visiblement molest perquè el Compromís els ha aconseguit trencar el guió. I és que el procediment obliga a sotmetre a votació del plenari la urgència o no de cada tema. En tots els casos les mocions han sigut declarades urgents, amb resultats dispars, però que han obligat als regidors a explicar-se i reflexionar-ne.
Així, hi haurà un plenari ordinari per mes, a partir de setembre; la tasca dels tècnics que han gestionant Món.Doc seguirà avant i no caurà en l’oblit, a més de convertir-se en un festival documental internacional; les ajudes als estudiants universitaris del poble s’ampliaran de cara a l’any vinent, amb nous criteris. I per unanimitat ha eixit la constitució d’una Mesa per la Convivència per tal d’encarar un tema, el de la drogaaddicció del jovent al poble, tema que preocupa i molt la ciutadania i, pel que sembla, també als regidors. Com a mostra de l’encert i de la necessitat d’aquesta iniciativa, la ciutadana Catherine Ulmer, en el torn obert de paraules, ha insistit en la urgència de no quedar-se en solucions només policials, sinó, com proposa CpM, si cal, amb educadors de carrer que ajuden tots els altres implicats en buscar-ne solucions.
Esgotats pel procediment, al final Compromís ha aconseguit arrancar a l’alcaldessa el compromís —valga la redundància— d’incloure’n les mocions en l’ordre del dia, si es presenten amb temps. I si no vol, doncs sempre queda de bell nou la possibilitat de presentar-les com mocions urgents.
Quin descans!

Per cert, les fotos tenen algunes lectures interessants. Per exemple, la disposició en una mateixa taula, de Chornet, Sanchis i Calvo.

1 comentari:

Colata ha dit...

Per cert, una anècdota: a mitjan plenari, cap a les dues passades, de sobte comencen a fer el ban. Des d'on estàvem se sentia tant fort que van haver de parar la sessió. El que és una imatge il·lustrativa: Belén va tancar una porta que dona al balcó. L'altra la va tancar Hèctor Coll, del PP. El que ocorre és que el ban que ho inundava tot convocava els votants i simpatitzants de Compromís per Montaverner a l'assemblea d'aquest divendres 18 de juliol a les 20 hores a la Casa de Cultura.
Un somriure va recórrer les cares dels assistents: encara no sabem si van tancar pel soroll o pel contingut del ban.
El ben cert és que, a partir d'aqueix moment la basca va envair el saló de plens, i tots vam començar a suar...