Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dimarts, 10 de febrer del 2009

La convivència passa per Montaverner



Des de dilluns 9 i fins dimecres 11 de febrer, Montaverner acull les jornades “Aprendre a conviure”, organitzades pel CEFIRE d’Ontinyent, i coordinades per Lupe Palau. A l’empenta del professorat del CEIP Dr. Esplugues cal afegir la implicació del grup de treball Xucurruc, del qual Maribel Prats n’és una excel•lent partícep.
L’auditori és el lloc escollit perquè el professorat de la Vall i de comarques veïnes gaudisca amb les paraules i els consells d’un veterà de l’educació: Don Manuel Segura Morales. I jo no li pose el “Don” a qualsevol.
En principi havien de ser quatre dies l’estada, però “des de València” li n’han furtat un. L’home ha fet nit a la Casa Rural les Nou Milles, al carrer Bot. I espere que s’haja trobat ben a gust entre nosaltres.
Encara esteu a temps de poder-lo escoltar, perquè s’ho val.
De la seua trajectòria us deixe més avall alguns enllaços que us podran donar idea de la vàlua d’aquest homenot granadí, un jesuïta que va tindre de padrí Manuel de Falla, i que era amic de Garcia Lorca i la seua família.
L’home s’ho mira des d’un punt de mira gens fàcil: acostumat a les dificultats del jovent en reformatoris i d’altres establiments semblants, ens acosta lliçons que ens són ben útils per als qui treballem amb infants i joves. I també per a qualsevol adult interessat en l’educació o senzillament en conéixer millor les generacions que ens vénen.
Reduir les seues aportacions a l’anomenada “intel•ligència emocional” és quedar-se a mitges. Segura ofereix aquests dies el seu Programa de competència social, on les habilitats cognitives i socials i els valors morals són un punt de partida per a educar per a la millora de les relacions interpersonals, per a educar en les emocions i els sentiments, i per afavorir un vertader creixement moral.
Les seues reflexions, més profundes, farcides d’anècdotes viscudes, tenen la virtut d’aportar-nos la visió d’un jovenet amb moltíssima experiència.
Podem dir que aquests dies a Montaverner estem aprenent a conviure.

•D. Manuel Segura, resum biogràfic.
•D. Manuel Segura, publicacions.
•Congreso Disrupción en las aulas: “Enseñar a convivir no es tan difícil”.
•“Una de cada diez cabezas piensa y nueve embisten", entrevista d’IMA SANCHIS - 07/01/2008 LA VANGUARDIA.
•“Ser bona persona és relacionar-se bé”, conferencia a Caixa Fòrum, Barcelona, 14 de novembre de 2007.

1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Hauré de mirar més la pàgina del CEFIRE... feu coses interessantíssimes...