Colata és aquell lloc on tornem cada any, en Montaverner, al bell mig de la Vall d'Albaida.
Però aquesta Colata virtual, aquest bloc, vol ser una visió de les coses des d'un altre punt de mira: perifèric, personal i escèptic.
Avant! Esteu convidats.

dimarts, 15 de juliol de 2014

Lectures infantils i juvenils valldalbaidines d'estiu

Sempre hi ha hagut gent, lletraferits o sabuts de lletra, que se'ls han mirat per damunt del muscle, com si només les paraules grandiloqüents i sovint pedants donaren pàtina de literatura.
Doncs enguany jo, he decidit fer boca aquest estiu de 2014 amb un recull de textos escrits per als menuts i que tenen una altra característica: que són escrits per valldalbaidins o valldalbaidines i que en parlen de la comarca. Cadascú s'hi acosta des d'un punt de vista i amb la seua gràcia. N'hi ha qui s'acosta des de la geografia, des del la mitologia, des de la història, des de la fantasia... Variadet, vaja.
I jo m'ho estic passant d'allò més bé. Que ja he llegit prou textos professionals enguany, i els llibres més gruixuts els deixe per un poc més endavant.

Ací us en deixe unes lleugeres ressenyes, per ordre cronològic de publicació, i per si us serveix de recomanació. Que ho gaudiu tant com jo.
Comencem amb "Hèctor 2000", de l'ontinyentí Josep Marian de Déu, que va obtindre el Premi de Literatura Infantil "CaixaOntinyent" 1999, i que ha estat publicat per l'Obra Social d'aquesta entitat financera l'any 2000. I que comença amb una "Iaia, per què no em contes un conte?" Fantàstica, en tots els sentits.

Per si voleu fer cames, ja que aquestes aventures per la Vall d'Albaida estan incloses dins de la col·lecció A colp de pedal, amb el núm. 3, tenim "El regne d'Albaríssia", escrita pel tàndem Antoni Espí-Joan Olivares, belgidà i otosí respectivament, i que ens proposen una visita a la Vall Blanca a lloms de bicicleta. El va publicar Abril-Prodidacta l'any 2001.

Prosseguim les nostres lectures estiuenques amb el XII Premi Carmesina de Narrativa Infantil 2002, que no és altre que "El món dels forrellats", del poblatà Ferran Bataller, que ara s'ha convertit en editor amb una proposta novella: Tria Llibres. El llibre ens acosta les màgiques aventures dels bessons Miquel i Ester, que vivien al poble imaginari de Quatrecases. Li'l va editar Edicions del Bullent el 2003. I compta amb propostes didàctiques de Ferran Puchades. Bataller és fill de conserge d'escola, un ofici de risc que pot dur a conéixer i estimar els llibres i la literatura, coincidència que comparteix amb una altra de les nostres recomanades, Lucia Arenas.

Cronològicament ens endinsem en la mitologia casolana, amb "Uendos", de l'ollerià Francesc Mompó, editat per Tabarca Juvenil l'any 2008. Mompó, un enamorat en la recuperació del nostre patrimoni mitològic, i que compta amb el bloc Uendos,greixets i maremortes i que compta amb estudis lingüístics de la seua obra com el fet per nostre amic i acadèmic Emili Casanova.

Continuem recomanant "Els temps de Sara", de la beniganina Lucía Arenas, que va obtindre el 31è Premi de Narrativa Juvenil Enric Valor, l'any 2011. Va ser publicat per Edicions del Bullent dins la col·lecció L'Esplai.

I acabem les recomanacions estiuenques amb "El Gatet d'Otos", del nostre amic Joan Olivares, i que publicat per Bromera ha sigut repartit pels diaris Levante-EMV i Información, dins la seua campanya "Llegir en valencià". El paisatge de llegenda que ens proposa no és altre que el totèmic Benicadell.

Que els gaudiu!
Ja em direu si m'heu fet cas.